Problémás arcbőrök kezelése

Bőrünk, mely egyben legnagyobb szervünk is, bizonyos testtájakon tele van faggyúmiriggyel. A faggyúmirigyek a szőrtüszők kivezető nyílása mellett helyezkednek el, és azokba eresztik váladékukat, így megkenik a szőrszál egész felületét. A faggyú-, és a verejtékmirigyek váladéka keveredik a bőrön, majd vékony védőréteget alkotva megvédi azt a kiszáradástól és a mikrobák okozta fertőzésektől. Az akne újszülöttek és gyermekek körében is előfordul, persze korántsem olyan nagy gyakorisággal. Összességében azonban kimondhatjuk, hogy a pattanásosság zömében a serdülők betegsége. Kialakulásában számos tényező szerepet játszik, de a pontos mechanizmus még ma sem ismert.

A pattanásos bőr kialakulásának oka lehet genetikai, pszichés és hormonális. A bőr állapota lelki tényezőktől is függ. A fiúk gyakrabban, és hosszabb ideig pattanásosak, mint a lányok, ez pedig a hormonhatásoknak köszönhető. Az akne kialakulásában ugyanis az egyik legnagyobb szerepet a férfi nemi hormonok (androgének) fokozott termelése játssza. Ha a sok faggyú egyszerűen kijuthatna a bőr felszínére, nem okozna gondot. Azonban elég egy kis fokozott elszarusodás, mely eltömíti a mirigy kivezető nyílását, amelyben így pangásalakul ki, a bőr természetes baktériumflórája bent megtelepszik gyulladásossá téve a mirigyet, és máris kialakult a pattanás. Serdülőkorban a bőr ápolása napi feladat. A bőrt gondosan le kell mosni majd alaposan megszárítanipórusösszehúzó szappanok és krémek használata is jótékony hatású lehet.

A rendszeres kozmetikai kezelések csökkentik a pattanások számát és azok mélységét is, valamint javítják a bőr állapotát. Sajnos, komolyabb esetekben a kozmetikai kezeléseket egyéb módszerekkel is ki kell egészíteni, amelyekben bőrgyógyász nyújt segítséget. A kezelés időtartama változhat, problémától függően. Tinik esetében a masszírozás kimarad a gyulladás tovább terjedésének elkerülése miatt.